Ngjyra e lëkurës është një kontribut i rëndësishëm i bukurisë tonë. Që në kohën e antikitetit, në kulturat aziatike, një ngjyrë më e hapur e lëkurës tregonte një status më të lartë shoqëror. Ajo që duhet të dimë është se ngjyra e lëkurës përcaktohet nga sasia e melaninës në lëkurë. Melanina është një pigment i prodhuar nga qelizat e specializuara të quajtura “melanocite”. Njerëzit me lëkurë të errët kanë më shumë melanin. Sasia e melaninës në lëkurën tuaj është kryesisht një çështje e përbërjes tuaj gjenetike. Ekspozimi ndaj rrezeve të diellit, hormonet, dëme të lëkurës, dhe ekspozimi ndaj kimikateve të caktuara mund të ndikojë në prodhimin e saj.
“zbardhues” jane trajtime që ndihmojnë në zvogëlimin e iper pigmentacioneve të lëkurës. Ju mund të blini krem zbardhues në farmaci sipas nevojës, me ose pa recetë. Por ajo që duhet të dini është kush produkt i përshtatet llojit të lëkurës tuaj dhe origjinën e njollave të shfaqura. Produktet me efekt zbardhues funksionojnë duke ulur sasinë e prodhimit të melaninës. Ato përdoren kryesisht për të trajtuar probleme të lëkurës të tilla si:
Njolla të moshës
Njollat e moshës janë rezultat i një prodhim të tepërt të melaninës, apo pigmentit të lëkurës. Mjekët akoma nuk e kanë kupuar se përse njollat e moshës zhvillohen. Megjithatë dihet se njollat moshës janë më të zakonshme në personat mbi 40 vjeç, që kanë një lëkurë të ndjeshme dhe histori të shpesht të ekspozimit të diellit. Ato shfaqen pavaresisht nga seksi apo rraca, kryesisht në fytyrë, me duar, në shpatulla, në pjesën e sipërme të shpinës dhe në parakrahët.
Njolla që lidhen me çrregullime hormonale
Njollat hormonale nuk janë në fakt njolla të mirëfillta. Ato janë si rezultat i akneve të krijuara ose i trajtimeve post-akne.
Njollat e shfaqura gjatë shtatëzanisë
Njollat kafe mbi ballë, faqe dhe qafë të shfaqura gjatë shtatëzanisë janë të njohur si melasma apo njolla të shtatzënisë. Gjatë kësaj periudhe, trupi prodhon më tepër melanin se sasia normale e cila shkakton një rritje në pigmentim. Rreth 50% e grave shtatzëna shfaqin këto shenja.
Njolla të shfaqura nga rrezet e diellit
Plagë të vjetra në fytyrë
Ndriçuar dhe zbardhur ngjyren e lekurës tonë në rast se kemi një lëkurë të natyrshme të errët.
Produktet zbardhuese për fytyren përmbajnë një përbërës aktiv ose një kombinim përbërësish që zvogëlon sasinë e melaninës në lëkurë ne zonen ku është aplikuar . Agjentë të ndryshëm zbardhues, mund të shkaktojë acarim të lëkurës apo reaksione alergjike. Keto jane edhe arsyet kryesore se perse ne ditet tona, kozmetika eshte drejtuar kryesisht nga perdorimi i substancave natyrale.
Nje nga substancat e fundit te zbuluara eshte edhe acidi “fitik”.
Acid fitik është një antioxidant natyral bimor qe gjenden kryesisht në krunde, fara, drithëra dhe fara frutash. Për vite të tëra acid fitik ka qenë përdorur si një antioksidant në industrinë ushqimore, një mbrojtës anti-oksidimit metalik dhe është duke u përdorur në stomatologji për të rritur rezistencën e dhëmbëve kundër sëmundjeve periodontale. Acidi fitik ka shumë për të ofruar edhe në fushen kozmetike . Ai eshte nje perberes mjaft i fuqishem per zbardhjen e njollave te lekures. Acidi fitik frenon veprimtarinë e tirosinazes, që përfshinte në sintezën e melaninës, duke rezultuar në permiresimin e njollave te formuara. Ai kombinohet kryesisht me vitaminen C dhe me acidin glikolik per te patur nje efekt akoma me te fuqishem.
Vitamina C është një vitaminë që shkrihet në ujë, që mbështe rritjen dhe riparimin e indeve në të gjithë trupin. Vitamina C mbështet prodhimin e kolagjenit. Trupi juaj gjithashtu kërkon vitaminë C për të shëruar plagët. Vitamina C dhe format e saj të ndryshme jane konsideruar si antioxidant mjaft te fuqishem të lëkurës dhe ndihmojne ne celjen e ngjyres se lekures.
Acidi glicolic është një acid frutash natyral me prejardhje nga kallami i sheqeri. Ky acid eshte me i vogli i grupit alfa hidroksi. Per shkak te peshës se saj të ulët molekulare, rrit aftësinë e saj për të depertuar thelle ne lëkurën tuaj. Acidet alfa hidroksi (AHA), si edhe acidi glikolik janë të njohura në kozmetikë, sepse ato mund të ndihmojne në uljen e rrudhave në lëkurën tuaj, thithin lagështiren, dhe heqin qelizat e vdekura te lekures, pra bejne ate qe quhet efekti “peeling”.
Përbërësi më i përdorur ne kremrat me funksion zbardhues në SHBA është idrokinoni. FDA rregullon përdorimin e idrokinonit në SHBA. Kremrat e fytyres mund të përmbajë deri në 2% idrokinon. Është e rëndësishme që të kontaktoni me mjekun ose me farmacistin tuaj para se të përdorni një produkt me perberes idrokinonin dhe të ndiqni udhëzimet e tyre saktësisht . Kremra te tjera përdorin si perberes aktiv steroidet dhe acidin retinoik, e cila vjen nga vitamina A. Produktet zbardhuese te lëkurës lidhen me disa rreziqe. Steroidet në disa kremra mund të rrisë rrezikun për infeksione të lëkurës, shfaqjen e puçrrave ne fytyre, dhe shërim me te ngadalt te plagëve.
Merkuri është një agjent toksik që mund të shkaktojë probleme serioze psikiatrike , neurologjike , dhe probleme te veshkave. Gratë shtatzëna që përdorin një krem zbardhues me zhive mund të kalojë merkuri tek fëmija i tyre i palindur. Përdorimi i zgjatur mund të kontribuoj në plakjen e parakohshme të lëkurës. Përdorimi afatgjatë mund të rrisë rrezikun e kancerit të lëkurës nga ekspozimi i diellit. Përdorimi i merkurit si një përbërës në kremrat e lëkurës është i ndaluar në SHBA Megjithatë, disa kremra te prodhuar jashtë SHBAs ende mund të përmbajnë merkur. Ai është i shënuar ndonjëherë nën emra të tjerë, të tilla si calomel, mercuric, mercurous, ose mercurio.
Ashtu si me çdo produkt i ri qe blini, ju duhet të lexoni etiketën dhe te njihni faktet para ta blini dhe ta aplikoni ne lekuren tuaj. Nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me një produkt që ju jeni duke konsideruar, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj të jetë i sigurt se është i sakt.

