Gazeta DITA
Notification Show More
Latest News
Dikur normë e mesdheut, sot privilegj i të pasurve, kjo është dieta që mban larg diabetin, tumoret dhe problemet e zemrës
Kryesore Lifestyle Shendetesi
Kush votoi nga opozita për Bajram Begajn?
Aktualitet Lajmi i fundit Politike
Rama i përgjigjet Berishës: “Nuk kemi pritur konsensus me të vdekur”
Aktualitet Lajmi i fundit Politike
Begaj president me 78 vota “pro”, Rama: I dhamë vendit një kryetar shteti normal, një figurë të pakontestueshme
Aktualitet Komunitet Kryesore Politike
Çmimet botërore të grurit bien me 10% duke u kthyer në vlerat e fillimit të prillit
Aktualitet Ekonomi Lajmi i fundit
Aa
  • Kreu
  • Opinion
  • Politikë
  • Ekonomi
  • Botë
  • Kronikë
  • Sport
  • Kulturë
  • Histori
  • Dita TV
  • Lifestyle
Reading: Birra, pluset dhe minuset në shëndetin tonë
Share
Gazeta DITA
Aa
Kerko
Follow US
Gazeta DITA > Shendetesi > Birra, pluset dhe minuset në shëndetin tonë
Shendetesi

Birra, pluset dhe minuset në shëndetin tonë

anazapta
Published February 16, 2013
Share
SHARE

Dikur thuhej se kush pinte birrë do të jetonte 100 vjet. Por me zhvillimin e mjekësisë u mësua se jetëgjatësia e birrëdashësve nuk është kaq e madhe, por nëse pija konsumohet në dozat e duhura mund t’i bëjë mirë shëndetit.

Birra është ndër të parat pije që njerëzimi shpiku që në kohë të hershme. Me një përqindje alkooli, përbërësit e tjerë të birrës janë: sheqer, malt, elb, grurë, misri etj, këto në varësi të zonës gjeografike ku prodhohet ajo.

Para se në ditët e nxehta të verës, t’i drejtohemi një gote të madhe me birrë të ftohtë për t’u freskuar, duhet të dimë se sa kalori i shton ajo dietës tonë ushqimore. Pavarësisht kësaj, ata që mendojnë se birra është shkaku i “fryrjes” apo shtimit në peshë duhet të dinë se nëse nuk abuzohet me sasinë, ata mund të shijojnë pijen e preferuar pa e vrarë shumë mendjen.

Po të mos ishte për përqindjen e alkoolit, e cila ndryshon në varësi të llojit të saj, numri i kalorive që birra sjell në organizëm nuk është dhe aq alarmante. Madje, vitaminat e grupit B dhe acidit folik që përmban birra duhet të na bindin të mos e shmangim pijen që nuk ka më shumë se 100 kalori për një gotë.

Nuk duhet harruar se birra nuk mund të zëvendësojë ujin, sidomos gjatë verës, për të shuar etjen. Faktikisht, edhe për birrën vlen ajo që dihet për të gjitha pijet alkoolike: në sasi të vogla mund të bëjë mirë. Por në sasi “industriale” mund të bëjë më shumë dëm, e para sepse edhe me birrë mund të dehesh, dhe e dyta sepse për shkak të përqindjes së alkoolit, ajo mund të ndikojë negativisht te mëlçia, kjo kryesisht tek ata që vuajnë nga probleme të këtij organi, të cilët duhet t’i thonë lamtumirë pijes së dashur.

anazapta February 16, 2013
Share this Article
Facebook Twitter Email Print
Leave a comment

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Copyright Gazeta Dita 2022. Te gjithe te drejtat e rezervuara

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?