Gazeta DITA
Notification Show More
Latest News
Dikur normë e mesdheut, sot privilegj i të pasurve, kjo është dieta që mban larg diabetin, tumoret dhe problemet e zemrës
Kryesore Lifestyle Shendetesi
Kush votoi nga opozita për Bajram Begajn?
Aktualitet Lajmi i fundit Politike
Rama i përgjigjet Berishës: “Nuk kemi pritur konsensus me të vdekur”
Aktualitet Lajmi i fundit Politike
Begaj president me 78 vota “pro”, Rama: I dhamë vendit një kryetar shteti normal, një figurë të pakontestueshme
Aktualitet Komunitet Kryesore Politike
Çmimet botërore të grurit bien me 10% duke u kthyer në vlerat e fillimit të prillit
Aktualitet Ekonomi Lajmi i fundit
Aa
  • Kreu
  • Opinion
  • Politikë
  • Ekonomi
  • Botë
  • Kronikë
  • Sport
  • Kulturë
  • Histori
  • Dita TV
  • Lifestyle
Reading: Travel Pulse: Shqipëria tërheq me fërgesën, tavën e kosit, specat me gjizë
Share
Gazeta DITA
Aa
Kerko
Follow US
Gazeta DITA > Jeta ne cift > Travel Pulse: Shqipëria tërheq me fërgesën, tavën e kosit, specat me gjizë
Jeta ne ciftLajmi i fundit

Travel Pulse: Shqipëria tërheq me fërgesën, tavën e kosit, specat me gjizë

Elton Tafaruci
Published April 5, 2016
Share
SHARE

Ashtu si me shumë vende të Ballkanit, Shqipëria është një vend që është relativisht i pazbuluar nga udhëtarët, shkruan kësaj here portali i njohur Travel Pulse.

“ Jo vetëm që është në vetvete një vend me shumë vende për të eksploruar, por jo shumë njerëz janë në dijeni në fakt edhe për kuzhinën e shijshme të këtij vendi. A keni dëgjuar për Fërgesën? Ndoshta jo, pasi ushqimi shqiptare nuk janë të popullarizuara jashtë vetë vendit.”- shkruan portali para pak ditësh, e më pas nëpërmjet një liste të shkurtër fton vizitorët që të njihen me këtë pjesë “të turizmit shqiptar- kulinaria”.

Fërgesa

Le të fillojmë me një të preferuarën tonën. Kjo pjatë është bërë nga speca jeshile dhe të kuqe, domate, qepë, gjizë dhe erëza. Këto përbërës gatuhen së bashku deri një qëndrueshmëri trashësie. Rezultati përfundimtar është në thelb një ushqim aq i shijshëm. Kjo pjatë është shumë e lirë – vetëm 2,50 dollarë.

Tavë Kosi

Mish qengji dhe viçi janë zgjedhje popullore e mishit në Shqipëri dhe Tava e Kosit është një nga të preferuarat tona. Shërbehet në një pjatë balte, mish qengji është i mbuluar me vezë dhe kos dhe të pjekur në furrë. Një pjatë kushton vetëm $ 4.

Speca me Gjizë

Mishi mund të jetë i popullarizuar në mesin e shqiptarëve, por për fat të mirë për udhëtarët vegjetarian, ka shumë pjata në dispozicion. Një alternativë e mirë është Speca me Gjizë, e cila është një vakt i bërë nga speca të kuq, të verdhë ose portokalli. Gjithashtu kemi edhe pjatën me Speca të mbushur me oriz, erëza dhe gjizë, pastaj i pjekin në furrë. Çuditërisht, ky vakt është shumë është i lirë – $ 2 pjata.

Ushqime deti të freskëta

Ushqim deti mund të gjenden në Shqipëri, duke qenë se vendi është i lagur nga ana perëndimor nga dy dete: Adriatik dhe Jon. Peshku është një ndër zgjedhjet  popullore në mesin e vendasve dhe turistëve. Në qytetin e Sarandës, peshkatarët sjellin “ gjahun” e tyre të ditës për ta shitur ose vendosur në dispozicion restoranteve.  Vetëm një pjatë mund të shkojë rreth $ 10, por varet nga lloji i peshkut.

Shëndetlie

Për të përfunduar këtë liste, ne kemi për të shtuar diçka të ëmbël! Shëndetlie është një ëmbëlsirë tradicionale shqiptare që është shumë popullore tek vendasit. Kjo pjatë e ëmbël është bërë me përbërësit e zakonshëm të tortës – miell, sode, sheqer dhe vezë. Shtimi i mjaltit dhe i arrave janë ato që e bëjnë këtë ëmbëlsirë të ndryshme nga ëmbëlsira të tjera. Pasi ëmbëlsira është gatuar, një shurup i nxehtë i bërë me vanilje, sheqer dhe ujë vendoset mbi të dhe lihet të thithet brenda natës. Është e ëmbël dhe çmimi është rreth $ 1.20 një copë./MONITOR

Elton Tafaruci April 5, 2016
Share this Article
Facebook Twitter Email Print
3 Comments
  • Shahisti says:
    April 5, 2016 at 4:17 pm

    Me nje fjale, pune kosi e gjize, si gjithmone.

    Reply
  • SuomynonA says:
    April 5, 2016 at 7:12 pm

    Po është më lirë në turqi Po të njëjta ushqime janë

    Reply
  • Mahhhhhh says:
    April 5, 2016 at 10:38 pm

    Lenda e pare kos dhe gjize,,,, pastaj peshk qe ne evrope mund te shkoj dhe 10euro kg i pa gatuar,, qe ne e servisim thjesht te skuqur dhe pak te djegur,,,,pra shperdorim total,,,,kur ne evrope nje pjate me nje peshk te ketij cmimi shkon neper restorentet me te thjeshta nga 20-25 EURO pjata,,,,

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Copyright Gazeta Dita 2022. Te gjithe te drejtat e rezervuara

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?